# 8 Shoppa mindre

Sista dagen på 2012... Nytt år står för dörren, alltid spännande med ett helt nytt år tycker jag, brukar skriva ner lite saker som jag planerat att göra och se vad som var tänkt och vad som blev gjort under året, väldigt skoj testa det du med!

Nummer åtta på listan shoppa mindre, det är klart mycket bättre för både plånbok och miljö att handla kläder av andra än av butikerna. Jag har hittat jättemycket väldigt fina saker främst barnkläder på tradera.com och på klädloppis för barn. Dessutom kostar dessa kläder mycket mindre än vad de gör i affärerna, jag har aldrig varit med om att det har varit dålig kvalité heller. Dessutom kan man själv göra sig en hacka på att sälja kläder som är använda klart eller utväxta. När Milian föddes fick vi några kläder från kompisars barn som var utväxta istället för köpta, mycket uppskattat!

Vill du ändå köpa något, välj ekologiska kläder, har sett att mycket kläder från kapp Ahl är ekologiska.

Mitt nyårslöfte shoppa mindre och göra mer saker istället!

Gott nytt år!


# 7 Frosta av

Hej hej!

Nu är julstress och dopstress över, skönt att återgå till det vanliga men ändå ledigt och mysigt!

För att nå 365 saker innan 2012 är slut så kör vi igång igen.

Håll frysen i bra form så funkar den bättre, det går åt mindre energi och framförallt det går att stänga frysen lättare! Gjorde faktiskt detta strax innan jul, fick mycket bättre plats och vet också vad som finns i frysen.

Vad väntar du på, frosta av, käka upp det som finns innan du handlar nytt... Själv har jag en tendens att handla och helt plötsligt så har något legat gömt längst bak i frysen.

Sov gott!


# 6 Vatten...

Hej hej!

Med bara några få dagar till jul och dop så är det mycket att stå i. Bakar och lagar mat, tänk att jag alltid tycker jag är ute i god tid men aldrig är det egentligen... Jaja allt blir nog bra ändå!

I Sundsvall är vi bortskämda med ett av Europas bästa vatten. Men försök att hushålla med vattnet så att vi alltid kommer att kunna dricka vatten ur kranen. Tex. När du borstar tänderna låt inte vattnet stå och spola, när du smörjer in tvål stäng av vattnet tills du är klar, duscha lite kortare tid och låt inte vattnet spola om du diskar för hand.

Dax att göra sig iordning för lite julmys med fina vänner!

Ha en härlig kväll!


# 5 Undvik standbyläge

Dagens uppgift är att undvika standbyläge, på tv:n, stereo och andra tekniska prylar. När du inte använder prylarna, stäng av använd grenuttag med strömbrytare så ingen onödig el dras.

Vinst: ett vanligt hushåll kan spara mellan 500-1000 kronor, beroende på hur mycket elektriska prylar som finns i hemmet och hur mycket det används, så vad väntar du på? Kollade på Clas Ohlson (bara för att min sambo hänger på gubbdagis ibland) vad ett grenuttag kostar. Där kostade ett grenuttag med strömbrytare och 5 kontakter 39 :- . Lätt sätt att spara pengar på, och besparingar på miljön såklart!


Fråga butik!

Hej hej!

En dag närmare julen, idag har jag Milian varit på luciafirande för pensionärer boende på ett hem här i stan, mycket mysigt och väldigt uppskattat. Önskar mig en extramormor i julklapp som kan ge mig och min familj roliga stunder, någon som har en mormor/farmor att låna ut? :) vore önskvärt att vi kan diskutera viktiga och oviktiga saker, spela kort och skratta ihop.

Som jag skrev igår så har jag mailat en butik som har jätteräkor/Tigerräkor här i stan. Det var Ica Maxi i birsta, butikschefen svarade redan dagen efter att de skulle ta upp frågan i januari på ledningsmöte, jag inväntar svar och meddelar vad de beslutar! Hoppas att de väljer att sluta med försäljningen.

Hittar ni någon butik med denna försäljning, våga fråga om de tänker upphöra med försäljningen.


# 4 Undvik jätteräkan!

Hej!

Jätteräkan (tigerräka, gambas eller scampi som den också kallas) är enligt naturskyddsföreningen en av världens största miljöbovar.

De säljs ofta i butiker men själv känner jag mest igen den från sushi och restauranger.

Detta finns att läsa på naturskyddsföreningens hemsida:

Det vanligaste är att jätteräkorna kommer från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra plats för bassängerna skövlar räkföretagen livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan försörjningsmöjligheter.

Nästan overkligt dåligt

Men inte nog med det. I bassängerna frodas bakterier och sjukdomar. Därför får räkorna antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att ”tvättas”. Stora dieselpumpar förser räkorna tillfälligt med friskt vatten, men förstör miljön i det långa loppet. Efter ett par år går det inte att odla jätteräkor på samma plats på grund av alla miljögifter som använts och släppts ut. Då flyttar räkodlingarna vidare till nästa plats. Och lokalbefolkningen lämnas kvar i fattigdom i en totalt havererad miljö.

Så från och med idag slutar jag iallafall med jätteräkor, tex. Till sushi välj en annan sort, avokado är en favorit för mig!

Ifrågasätt gärna försäljningen också, det gör jag. Berättar mer om det imorgon!

Vinst förutom den stora uppenbara miljöaspekten som jag tycker räcker i detta sammanhang: eftersom räkorna får antibiotika och giftiga kemikalier borde dessa hamna någonstans i kroppen väljer du avokado tex får du i dig nyttigheter istället. Det är ju väldigt populärt med resor till Sydostasien så vill du åka dit framöver är det bra att tänka på så miljön är bevarad.

Sov gott!


# 3 Ingen reklam tack!

Precis som rubriken säger, ett enkelt sätt att spara på massvis med träd. Idag finns ju dessutom den mesta informationen att hämta på företagens hemsidor eller på Facebook. Så har du inte skylten uppsatt redan, fixa det!

Vinst: Du slipper släpa en massa tidningar till pappersinsamlingen, du behöver inte ha en hög skräp hemma och får säkert en mycket gladare brevbärare!


# 2 Använd lock

Hej hej!

Läste i Aftonbladet (jag vet... mycket rubriker men om det läses tillsammans med jämförelsen med andra länder så kan det ändå vara läsvärt) att vi svenskar i snitt förbrukar 7 ton Koldioxid i atmosfären, detta skulle kunna gå att halvera utan större ansträngningar. För att få någon jämförelse så ligger Somalia på 0.09 ton per person, USA gjorde såklart en toppnotering med över 17 ton. Bara vi tänker om lite så blir små förändringar stora.

När du kokar saker använd lock på kastrullen, alternativt använd vattenkokare när du bara ska använda vatten.

Vinst (förutom miljön): Det går mycket snabbare att koka upp saker och sparar några kronor då det går åt mindre el.

Ha en fin dag, själv ska jag julstäda och gå på luciafirande i eftermiddag!

- Linda


# 1 Ett klick för skogen

God morgon världen!

Idag startar uppdrag 365 saker! Jag brukar gå in på denna sida oftast dagligen och göra ett klick för skogen.

Naturarvet finns till för alla som vill göra en konkret insats för att bevara gammal skyddsvärd skog i Sverige.

Detta är ett enkelt sätt att hjälpa till för att bevara gammelskogen, lägg som ett bokmärke och gå in varje dag!
www.ettklickforskogen.se


365 saker för miljön

Ny dag nya möjligheter!

Jag är en person som gillar listor och sånt jag kan pricka av. Tänkte därför försöka lägga in en sak varje dag som på något sätt tar ställning för miljön eller något som man själv kan göra för att ha mindre åverkan på miljön och klimatet. Det jag kommit på är att när vi gör små förändringar hemma så leder det ofta till att vi blir hälsosammare och ofta sparar pengar, så om du inte övertygas av miljöeffekten så finns det pengar att spara, ett hälsosammare och mer socialt liv att vinna! Dessutom behöver det inte vara jobbigt.

Ha en fin dag!

Välkommen till min miljöblogg!

Hej och välkommen hit!

 

Som föräldraledig hinner jag fundera en hel del på livet eller det har jag nog alltid gjort, för mina vänner från barndomen minns säkert alla farliga e-ämnen som vi inte kunde äta eller dricka! För er som inte kände mig vid 9-10 årsåldern så kom det någon studie om att vissa e-ämnen var farliga så jag brukade gå runt och informera mina vänner om detta.


Minns även när jag och en kompis tyckte det var så tråkigt i stan så vi ställde oss vid OBS! (numer CityGross). Vi samlade in namnunderskrifter på att det skulle finnas något roligare att göra som ett tivoli eller äventyrsbad.... Sådär 20 år senare står iallafall äventyrsbadet på plats haha.


Nu när namninsamlingar flyttat till nätet tänkte jag ge mig in och blogga om hur vår familj på vårt sätt gör den här världen lite bättre att bo och leva på, tillsammans kan vi hjälpa varandra med tips och idéer på ett roligt och enkelt sätt.


Kom ihåg ingen kan göra allt men alla kan göra något!


Det är de små sakerna som var och en gör som ger den stora skillnaden!


Ha en härlig helg!

- Linda


RSS 2.0